DinGeo — i hele Danmark

Fastnet, Fibernet og Bredbånd

Internet er efterhånden en nødvendighed for moderne familier, på linje med elektricitet og rent vand. Og hastighedskravene stiger årligt med internettets mange og hurtigt voksende muligheder for hjemmearbejde og underholdning. De fleste boligkøbere inddrager nu bredbåndsmuligheder som en afgørende parameter i deres boligsøgning. DinGeo har som det første danske boligsite tilføjet detaljerede oplysninger om bredbåndsmuligheder på alle adresseopslag i hele Danmark.

Mulighederne for hurtigt bredbånd er i allerhøjeste grad adressebestemt i Danmark. Nogle adresser er begunstiget med lynhurtigt fibernet og fantastisk 4G mobildækning, mens andre områder må nøjes med en langsom ADSL forbindelse via telefonstikket og ingen eller dårlig 3G mobildækning. Der er ikke en åbenlys fordeling af de nationale bredbåndsgoder. Nogle landområder har således Gigabit fibernet mens centrale dele er hovedstaden er begrænset til langsom ADSL,

Boligsøgende med brug for hurtigt internet bør klart inddrage bredbåndsmuligheder aktivt i deres boligsøgning.

DinGeo bredbånd
Hurtigt internet er snart livsnødvendigt for mange ligesom elektricitet og rent vand.

DinGeo og bredbåndsmuligheder

Et DinGeo-adresseopslag viser dig alle bredbåndsmuligheder på adressen. Både fastnet via de tre mest udbredte teknologier (Fiber, Coax og xDSL) og mobilt bredbånd fra de tre nationale mobilnetværk (TDC, 3 og Telia-Telenor). Der angives desuden antallet af forskellige udbydere på adressen samt de maksimale download/upload hastigheder for de enkelte bredbåndsmuligheder. På den baggrund er det hurtigt og let at få overblik over bredbåndsmulighederne på adressen.

For at hjælpe med at udpege konkrete bredbåndstilbud har vi på en underside kombineret de viste bredbånds-geodata med tilbud fra en lang liste af internetudbydere. De kombinerede data er desuden krydret med brugeranmeldelser, der gør det let at overvåge og udvælge de bedste bredbåndsløsninger på en given adresse. Det er altsammen beskrevet i vores Guide til Bredbåndskøb.


Bredbåndsteknologier

Der er i Danmark fire primære kanaler til internet:

  • Mobilt bredbånd
  • Telefonstikket (xDSL)
  • Kabel-TV-stikket (coax)
  • Fibernet

Mobilt bredbånd er under hastig udvikling og med 4G kan du ofte få ganske gode downloadhastigheder. Der i Danmark allerede ca. 1.2 millioner mobilt bredbåndsabonnementer. Mobilt bredbånd har den fordel at du kan tage det med dig (f.eks. til sommerhuset). Førend du vælger et bredbåndsabonnement skal du huske at tjekke mobildækningen på de adresser hvor du vil bruge internet. Der er 3 forskellige mobilnetværk i Danmark og de har forskellig dækningsgrad på forskellige adresser - Læs mere her ».

Telefonstikket (xDSL) er den helt klassiske teknologi fra dengang man havde 56k-modem og ikke kunne tale i telefon samtidig med. Forbindelserne herfra vil dække de flestes behov, men det virker ikke som teknologien for fremtiden, da der er en øvre grænse for, hvor meget hastighed det kan nå op på. Antallet af fastnetabonnementer der bruger telefonstikket er faldende (ca. 10 pct. årligt) men udgør dog stadig lidt over 30 pct.

Kabel-TV (coax) byder på væsentligt højere hastigheder og kan give økonomiske fordele, hvis man også vælger tv-pakker denne vej. Hastighederne ligger i samme nabolag som fibernet.

Fibernet anses af mange for at være den bedste og mest stabile internetforbindelse, da hver husstand får en dedikeret forbindelse. Her kan der oftest også vælges tv-pakker til.


Er data om bredbåndsdækningen forkert på adressen?

DinGeo henter geodata om bredbåndsdækningen fra Tjekditnet. Fejl i data rapporteres til Tjekditnet, men husk lige at tjekke deres oplysninger på din adresse først.

Tjekditnet er tidligere blevet kritiseret omkring datakvaliteten. Data bliver dog løbende opdateret og med hjælp fra brugere, der rapporterer tilbage bliver kvaliteten hele tiden bedre. Tjektditnet er offentligt finansieret (af Energistyrelsen i samarbejde med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner), og data er derfor neutrale og uafhængige.


Download og Uploadhastigheder

Download er den hastighed, hvormed brugere kan hente data fra internettet. Download er bl.a. relevant, når borgere eller virksomheder skal læse mails, se film eller høre musik på internettet. Upload er den hastighed, hvormed brugere kan sende data til andre brugere eller til servere på internettet. Uploadhastigheden er af betydning, når brugere skal sende mails, uploade billeder og film, deltage i videokonferencer mv. Bredbåndsdækningen er opgjort som den andel af boliger eller virksomheder som - eventuelt med en beskeden graveindsats (se afsnittet om metode) - har adgang til en bredbåndsinfrastruktur, der kan levere en given bredbåndskapacitet.

DinGeo bredbånd
Et DinGeo-adresseopslag lister bredbåndsmuligheder og 4G-mobildækning på adressen.

DinGeo Anbefalet bredbånd
Undersiden "Internet og Mobil" viser detaljerede oplysninger om internet- og mobildækning på adressen.
datakilder:
Energistyrelsen: Tjek dit net
Energistyrelsen: Tal på teleområdet
>