Fjernvarme er gennemsnitlig set den miljøvenligste og billigste boligopvarmning. To tredjedele af alle danske boliger er koblet på fjernvarmen. Hvis du bor i et område med fjernvarme er du oftest tvunget til at være tilsluttet p.g.a. tilslutningspligten.
Med et adresseopslag på DinGeo kan du se om der er fjernvarme på adressen. Du kan desuden finde en masse information om de enkelte fjernvarmeforsyninger, inklusiv prisstatistiskker.
Opvarmning er en betydelig post på boligbudgettet. Man bør være opmærksom på at fjernevarmepriserne faktisk varierer flere hundrede procent imellem forskellige forsyninger, og desuden er der ofte stor prisvariationer igennem tid. Boligkøbere bør derfor undersøge hvilket fjernvarmeværk boligen tilhører. Billig fjernvarme kan betyde langt mere for boligbudgettet end et par hundredetusinde kroner plus/minus på udbudsprisen.
Mere info om fjernvarme:
Fjernvarme Prisstatistik
Dansk Fjernvarme
Fjernvarme Tilslutningspligt
Et adresseopslag på DinGeo viser om der er mulighed for fjernvarme på adressen. Hvis der er fjernvarme angives den forventede opvamningspris for en standardbolig. Der er desuden et link til en DinGeo-underside for forsyningen, hvor du kan finde med meget mere information.
Fjernvarme-oplysningerne på DinGeo er baseret på sammenkobling af flere uafhængige åbne offentlige datakilder. Det drejer sig hovedsageligt om følgende data:
Udover adresseopslag er der indgang til fjernvarmeselskabernes undersider via en interaktiv tabel her »
Tabellen lister alle de cirka 400 fjernvarmevirksomheder, der ligger fordelt over landet. Omkring 50 af selskaberne er kommunale forsyninger, der tegner sig for 50 procent af den samlede danske fjernvarmeleverance. Den anden halvdel af fjernvarmen leveres af omkring 350 andelsselskaber. Desuden er der nogle ganske få private selskaber. Fjernvarmeværkerne leverer varme til to tredjedele af alle danske boliger.
Varmeforsyningsloven fra 1981 fastsætter at forsyningerne ikke må generere overskud, men derimod skal operere under et hvile i sig selv-princip. Princippet skal sikre de lavest mulige forbrugerpriser og modvirke, at varmeselskaberne opbygger formuer, eller trækker penge ud til ejerne (f.eks. kommunen).
Priserne i Forsyningstilsynets oversigt er delvist budgetterede og en eventuel slutafregning er ikke offentlig tilgængelig. Slutafregningen kan flytte den årlige pris både op og ned.
Datakilder:
Plandata.dk: Fjernvarme forsyningsområder
Forsyningstilsynet: Varmeprisstatistik
Fjernvarmens Informationsfond: Stamdata
Virk.dk: CVR oplysninger