En tinglyst servitut kan betyde alvorlige indskrænkninger i din private ejendomsret. F.eks. at du kun må benytte ejendommen i bestemte perioder om året eller at du ikke må bygge mere til.
En servitut er en begrænsning for boligejeren, også kaldet en indskrænkning i råderetten over en fast ejendom. Det kan i nogle tilfælde dreje sig om alvorlige indskrænkninger af den private ejendomsret. Fx at der ikke må bygges i højden, eller at en offentlig sti har uhindret adgang på en grund.
Servitutter kan opdeles i privatretlige rettigheder og offentligretlige rettigheder. Privatretlige rettigheder er, når privatpersoner har tinglyst en ret over ejendommen. Offentligretlige rettigheder er, når det er en myndighed, der har fået tinglyst en ret over ejendommen. Det kan for eksempel være i form af en fredning af bygninger på ejendommen.
Hvis du overtager en gammel ejendom, er det mere reglen end undtagelsen, at der findes bebyggelsesregulerende servitutter. Hvis du ikke er opmærksom på dem, kan du få sig en slem overraskelse. Der kan for eksempel være begrænsning på, hvor højt du må bygge, eller en såkaldt færdselsret, som giver andre ret til at færdes på et bestemt stykke af grunden, hvor der så ikke må bygges.
Selvom du har fået byggetilladelse fra kommunen, kan du stadig få påbud om at fjerne godkendte udestuer, carporte og andre bygninger, hvis der inden opførelsen ikke er taget højde for eventuelle servitutter. Det er derfor altid vigtigt at få tjekket, om der er private servitutter på din ejendom, inden du går i gang med et byggeri. Servitutter er ikke nødvendigvis omfattet af kommunens undersøgelse for byggetilladelse.
Mere info:
Det Digitale Tinglysningssystem: tinglysning.dk
Bolius: 9 mærkelige (og sjove!) servitutter
Jyllands-Posten: Pas på: Tjek servitutter før du køber bolig