Det kan være en ganske rystende oplevelse at have uønskede gæster i privatboligen og indbrud er faktisk det fænomen, der påvirker danskernes tryghed allermest i negativ retning. Ifølge en undersøgelse foretaget af Bolius er 56 procent bekymret eller meget bekymret for at få indbrud i deres bolig. Danmark har en trist rekord som det land i EU, med den suverænt højeste indbrudsrisiko (der begås årligt over 30.000 indbrud i Danmark). Indbrudsrisiko påvirker boligpris og ved boligkøb er indbrudsrisiko en parameter man bør overveje på lige fod med f.eks. oversvømmelsesrisiko, luft -og jordforurening. Heldigvis er det relativt let at finde alle disse informationer med DinGeo.
Normalt offentliggøres indbrudsstatistik på kommuneniveau. Værdien af kommunedata er dog ofte begrænset, da der stort set altid er meget store variationer i indbrudsrisiko indenfor kommunegrænserne. DinGeo er det eneste danske boligsite, der giver dig geografisk detaljeret indbrudsstatistik. DinGeos indbrudsrisiko på en given adresse er således udregnet for et område på 1 km2 omkring adressen.
DinGeo er det eneste danske boligsite, der henter kriminalstatistik direkte fra Rigspolitiet og på den baggrund kan vi give oplysninger, der geografisk set er meget detaljerede. Rigspolitiets data dækker perioden fra første kvartal 2016 og (indtil videre) frem til andet kvartal 2018.
Data om opklaringsprocent stammer fra en uafhængig analyse fra Danmarks Radio. Tallene er anderledes og betydelig mere deprimerende end rigspolitiets egne statistikker. Analysen er beskrevet af DR her »
Med et adresseopslag på DinGeo bliver du informeret om indbrudsrisikoen er lav, mellem eller høj i forhold til landsgennemsnittet. Indbrudsrisikoen er desuden udregnet som en procent, der angiver risiko for indbrud i løbet af et år. Udregningen er baseret på kvadratcellens samlede antal anmeldte indbrud for de 10 kvartaler 2016K1-2018K2 og divideret med antallet af adresser i kvadratcellen (og divideret med 2.25 for at normere til et år).
Den tidslige udvikling af anmeldte indbrud i kvadratcellen er vist i en graf. Det kan være ganske informativt at undersøge det tidslige aspekt. I parcelhuskvarterer er der f.eks. ofte højere indbrudsrisiko omkring jul (fjerde kvartal). Mange sommerhusområder oplever ligeledes højere risiko om vinteren (fjerde og første kvartal).
Som boligkøber bør man inddrage indbrudsrisiko som endnu en geodata-parameter, der ikke fremgår af salgsopstilling og tilstandsrapport, på lige fod med f.eks. oversvømmelsesrisiko, trafikstøj, luft -og jordforurening, o.s.v. Flere studier fra England og USA har vist en meget klar sammenhæng mellem kriminalitet og huspriser.
Man kan gøre meget for at indbrudssikre den enkelte bolig, men man kan ikke flytte den til et andet område med generelt mindre indbrudsrisiko. Professionelle indbrudstyve er ofte ekstremt dygtige til at omgå indbrudsalarmer og andre foranstaltninger.
Der er mange ting du kan gøre for at sikre din bolig bedre mod indbrud. Indbrudsalarm kan i følge Verisure og Falck reducere indbrudsrisiko for den enkelte bolig med 70 procent.
Ellers er der de typiske huskeregler for at mindske indbrudsrisiko:
Mere info om indbrudsrisiko:
Rigspolitiet: Detaljerede kriminaldata
Danmarks Statistik: Indbrudsrisiko på kommuneniveau
Bolius: Danskerne frygter indbrud
Forsikring og Pension: Stopindbrud.dk
DR: Se, hvor få indbrud politiet opklarer i din by