DinGeo — i hele Danmark

Olietank og jordforurening

En utæt nedgravet olietank er den hyppigste årsag til forurening af parcelhusgrunde i Danmark. Regningen for at få renset en parcelhusgrund kan nemt løbe op i en halv million kroner. Derfor bør du aldrig købe bolig uden at tjekke, om der er en nedgravet olietank på grunden. Med et adresseopslag på DinGeo kan du tjekke om der er en nedgravet olietank.

For boliger opført før 1980, er der en stor sandsynlighed for, at der har været installeret et oliefyr. Hvis fyret er blevet fjernet, vil der i langt de fleste tilfælde være sket en opgravning, afblænding eller sløjfning af den tilhørende olietank. Reglerne siger (som udgangspunkt), at en olietank skal være opgravet eller afblændet/sløjfet 40 år efter, at den er sat i jorden. Oplysninger om olietanke kan findes i BBR-registeret – som dog ikke altid er 100 % troværdigt.

Læk fra sløjfet olietank
Jordforurening fra en opgravet olietank, der har lækket olie.

DinGeo adresseopslag

Et adresseopslag på DinGeo samler geodata, som ofte gemmer på informationer, som man ikke ser med det blotte øje. En nedgravet olietank er et godt eksempel. Uden informationer fra BBR og/eller byggesagsarkiv er det svært at vide om der findes en nedgravet olietank på en given grund.

Såfremt en nedgravet olietank er sløjfet efter de gældende lovkrav, og altså er fuldstændig tømt for olie og blændet af, udgør den typisk ikke noget problem. Rådgivende ingeniører og køberrådgivere kan dog desværre melde om flere tilfælde hvor sløjfede olietanke bliver opdaget ifm boligkøb. Det er forbundet med store omkostninger at rense jorden efter lækkede olietanke – det er ikke usædvanligt, at omkostningerne til oprensning efter en olielækage fra en tank kan beløbe sig til 1 million kroner.

Oplysninger om olietanke skal registreres i Bygnings- og Boligregisteret (BBR). Da det alene har været lovpligtigt at registrere olietanke siden 1970, og kommunerne ikke har ført kontrol, er der dog en risiko for, at olietanke ikke er registreret i BBR.

På DinGeo adresseoplsagssiden gør vi opmærksom på eksistensen af en olietank under sektionen "Jordforurening".

Da BBR ikke altid er 100 procent troværdigt, så bør du også gennemse ejendommens historiske byggesager. Her vil installation af olietank også ofte være at finde.

Oliebranchen leverer sammen med Topdanmark en forsikring, som under bestemte vilkår dækker for udgifterne til oprensning af jordforurening. Læs mere »


Olietanken – en bombe under dit boligkøb?

Som boligkøber kan en lækket olietank blive dit værste mareridt. Regningen for at få renset en parcelhusgrund kan nemt løbe op i en million kroner. Derfor bør du ikke købe hus uden at tjekke, om der er en nedgravet olietank på grunden.

En nedgravet olietank fremgår ikke af tilstandsrapport. Det er et af de geodatasæt som boligkøbere skal finde frem på egen hånd (eller med DinGeo's hjælp).

Det er en god ide at tilkøbe en særlig ejerskifteforsikring, der dækker forurening på grunden, hvis der går hul på en gammel olietank. Den udvidede ejerskifteforsikring dækker dog typisk kun, hvis olietanken er afblændet lovligt.

Olietank på adresen
Et adresseopslag på DinGeo viser om der i BBR er registreret en olietank på grunden.

Mere info:
Miljøstyrelsen: Forurenet jord & olietanke
Bolius: Skrotning af gamle olietanke
Ritzau: Olietanken – en bombe under dit boligkøb?
Boligrådgiver: Olietanke udgør en miljøbombe for kommende huskøbere