DinGeo — i hele Danmark

Solnedgang og solopgang

En dejlig have eller en solrig altan er et vigtigt argument for mange boligkøbere. Men hvad med solen? Ligger have/altan nord for huset kan det være problematisk, men en østvendt orientering kun giver sol om morgenen. Syd -og vestvendte haver/altaner er derfor et klart plus i Danmark. For mange boligkøbere er eftermiddags -og aftensol helt afgørende, og ejendommens orientering ift Solen er derfor en faktor, der afspejler sig i prisen. Med et DinGeo adresseopslag kan du interaktivt få et indblik i sol og skyggen på ejendommen på alle tidspunkter på alle årets dage.

En have og/eller en altan har stor betydning for udbudsprisen, især hvis boligen ligger i Region Hovedstaden. Specielt trækker det op i prisen hvis en have/altan, der er badet i sol om eftermiddagen.

Solrig bolig
En have/altan, der er badet i sol om eftermiddagen, trækker boligprisen op.

Interaktive luftfotos på DinGeo

Solens gang over din bolig kan gøre en stor forskel i hverdagen. Derfor viser DinGeo på alle boliger en solskinsmodel, hvor du kan følge solen fra solopgang til solnedgang alle årets 365 dage.

Vender haven eller altanen mod vest i forhold til huset, så vil du kunne nyde en smuk solnedgang og dette foretrækkes af de fleste. Huse med vest- eller sydvendte haver sælges for højere priser end dem med nord- eller østvendte haver. Ligeledes gør det sig gældende på lejlighedsmarkedet, hvor en nordvendt altan nok kan give frisk luft, men ikke helt den sydlandske stemning med udsigt til en charmerende solnedgang.

Når du undersøger solens gang, er det også vigtigt at se på bygninger eller træer, der kan kaste skygge over din kaffekop. Står de på egen grund kan du selvfølgelig vælge at fjerne dem, men står de på naboens grund må du langt hen ad vejen leve med træet eller huset, der rager op i luften. Det kan være ærgerligt for dig at miste en smuk solnedgang, mens naboen måske heller vil se på et smukt træ end solopgangen.

Også indenfor i huset betyder solens placering meget. Oftest vil vi gerne have opholdsrummene placeret, så de får mest muligt lys ind udefra og gerne så man kan sidde i sofaen og nyde solskinnet på kolde dage. Omvendt kan nordvendte soveværelser være en fordel, da temperaturen er køligere og mere stabil.

Går du med tanker om klimaforbedringer af boligen, så vil en sydvendt tagflade også være det mest optimale i forhold til solceller. Læs evt. mere herom på https://www.dingeo.dk/data/energimaerke/.

Ved at indtaste din adresse og vælge ’Sol’ får du mulighed for at se solens placering i forhold til boligen, hvor der er solopgang og hvornår der er solnedgang. Husk at tjekke flere dage og tidspunkter, da solen kan nydes hele året.

solopgang og solnedgang på boliger i Danmark
Sol/skygge og solopgang og solnedgang beregnet på en tilfældig adresse.