DinGeo — i hele Danmark

Stilart: Bedre Byggeskik

Bedre Byggeskik er en af de mest almindelige stilarter blandt bevaringsværdige bygninger. Bedre Byggeskik er en særlig dansk arkitekturstilart, der hovedsageligt strækker sig over perioden ca. 1915-1945. Der er tale om helt almindelige danske huse i god kvalitet - Murermestervillaen er ét eksempel på bedre byggeskik. Med et adresseopslag på DinGeo kan du se om en bygning er bevaringsværdig og klassificeret som "Bedre Byggeskik".

Målet med Bedre Byggeskik var en forbedring af den danske bygningskultur, hvilket bl.a. skete ved den såkaldte tegnehjælp, der bestod i, at foreningens arkitekter tegnede enkle huse, der var karaktiseret ved simple materialer og håndværksmæssigt gode løsninger. Målet var at skabe en ny måde at bygge på, der gav smukke, hensigtsmæssige og økonomisk overkommelige boliger. I dag er Bedre Byggeskik blevet et begreb, der er nærmest synonymt med murermestervillaen.

For Bedre Byggeskik bevægelsen var stilarten ikke det primære – blandt hustyperne var der spor af nybarok, nordisk gotik, nationalromantik, nyklassicisme – man forsøgte at skabe en generel forståelse for kvalitet i byggeriet.

God, klassisk proportionering, korrekte detaljer og ærlighed i valget af byggematerialer var budskabet. Man ønskede, at husene skulle være enkle, hjemlige og smukke, samt at indretningen skulle være praktisk og tidssvarende.

Parcelgården i Holte er fredet
Skagen Station opsummerer mange af de dyder, som Bedre Byggeskik opdyrkede, bl.a. med de sprossede vinduer.
Foto: Polyhipster / Public domain

Mere info:
Kulturarvsstyrelsen: Kortlægning og registrering af bymiljøers og bygningers bevaringsværdi
Realdania: Bedre Byggeskik 100 år
Lene Floris: Bedre byggeskik - Bevægelse og bygninger

Hør og se arkitekt Jeanne Brüel fortælle om Bedre Byggeskik: